-> Garda Nationala de mediu 
Guvernul României
GARDA NAŢIONALĂ DE MEDIU
facebook
youtube

LANSAREA OFICIALĂ A SISTEMULUI GARANȚIE-RETURNARE

30 Noiembrie 2023 va rămâne, cu siguranţă, o dată istorică şi un reper important în poziționarea României pe harta europeană a reciclării

De astăzi, SISTEMUL GARANȚIE-RETURNARE devine obligatoriu pentru toți producătorii și comercianții care pun în vânzare produse cu ambalaj din plastic, sticlă sau aluminiu .

Cu această ocazie, a avut loc un eveniment de lansare oficială a sistemului SGR, la care a participat şi Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, domnul Andrei Corlan.

În acest context, domnia sa a declarat:

“Astăzi este ziua în care se lansează în România sistemul de garanție returnare. O zi istorică pentru protecția mediului din România, o zi care marchează un nou pas în progresele ţării noastre spre atingerea obiectivelor asumate în fata Uniunii Europene.

Felicitări Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi domnului ministru Mircea Fechet pentru asumarea lansării SGR.

Sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Garda Națională de Mediu, ca autoritate principală de inspecție și control, își va aduce contribuția şi va depune toate eforturile, conform atribuțiilor legale, pentru ca sistemul SGR să funcționeze.

Dar astăzi, subiectul nu este inspecția şi controlul, nu este coerciţia,... de astăzi subiectul este noua strategie pe care o adoptă țara noastră pe drumul responsabilității sociale şi colectării separate! Bine am venit în Hora Reciclării!”

Alături de Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, la eveniment au mai participat Ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, domnul Mircea Fechet, secretarii de stat din cadrul MMAP, domnul Nicolae Ciucă - Preşedintele Senatului României, Mihaela Frăsineanu - Consilier de stat la Cancelaria Primului-Ministru, Gemma Webb - CEO și Președinte al RetuRO SGR.

 

Prin sistemul Garanție-Returnare, românii vor plăti o garanție de 0,50 RON la achiziția unei băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem sunt marcate cu un logo specific.

 

 

 

După golirea ambalajului, consumatorul trebuie să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

 Serviciul Relații Publice și Comunicare

Top