->
Comisarul general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, dl. Marius Andrei Niță, a participat, astăzi, la evenimentul prilejuit de sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei și a Zilei Mondiale a Meteorologiei, organizat la sediul Administrației Naționale de Meteorologie, context în care a adus în atenție, prin intervenția sa, provocarea majoră pe care o reprezintă combaterea efectelor schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și reducerea vulnerabilităților pe termen mediu la efectele schimbărilor climatice.
Evenimentul, organizat sub patronajul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), s-a bucurat de participarea domnului ministru Mircea Fechet și a domnilor Dan Ștefan Chiru și Sorin Ionuț Banciu, secretari de stat în cadrul MMAP.
Cu acest prilej, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Rudolf Corlan, a transmis un mesaj în care a subliniat importanța gestionării și conservării resurselor naturale, în mod deosebit, a resurselor de apă, precum și rolul comisarilor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu în asigurarea acestor procese.
Redăm, mai jos mesajul transmis de comisarul general:
„Ziua Mondială a Apei, sărbătorită anual pe 22 martie, este un bun prilej de a aduce în atenția publică nevoia de a prețui și proteja resursele de apă, decisive pentru viața noastră și pentru echilibrul natural al planetei.
Această zi ne reamintește să fim conștienți de rolul nostru în menținerea calității și cantității apei și să contribuim la un viitor sustenabil pentru toți.
De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor, iar circuitul apei este fundamental pentru realizarea gestionării durabile a apei.
Relația de respect cu apa și cu mediul înconjurător este importantă pentru sănătatea noastră. Este fundamental să promovăm permanent modele și practici de gestionare a resurselor de apă care să susțină atât bunăstarea noastră, a oamenilor, cât și conservarea pe termen lung a ecosistemelor.
În acest sens, reducerea consumului de apă este o acțiune importantă pentru protejarea resurselor naturale și a mediului înconjurător.
În calitate de instituție de control, avem un rol crucial în asigurarea conformității cu normele și reglementările care protejează resursele de apă. Este datoria noastră să monitorizăm și să intervenim în cazul nerespectării legii, pentru a asigura că apa este utilizată într-un mod responsabil și durabil.
Controlul apelor uzate este esențial pentru protejarea mediului și sănătății publice, iar reglementările și măsurile luate în acest sens au un impact semnificativ asupra comunităților și a calității vieții noastre.
În acest sens, ne concentrăm pe cooperarea și colaborarea între toate părțile implicate - guverne, organizații neguvernamentale, sectorul privat și comunitățile locale. Numai prin eforturi comune putem aborda problemele complexe legate de apă, cum ar fi poluarea, schimbările climatice și gestionarea durabilă a resurselor.”
De asemenea, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, dl. Andrei Rudolf Corlan, a subliniat importanța acțiunilor comisarilor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.
„Conform atribuțiilor care îi revin, Garda Națională de Mediu va continua seria controalelor referitoare la respectarea de către persoanele juridice sau fizice a legilor şi reglementărilor în vigoare din domeniul gospodăririi calitative şi cantitative a apelor precum și la modul de funcţionare a staţiilor de epurare şi respectarea condiţiilor de calitate a apelor uzate evacuate în emisar.
Prin implementarea unor măsuri eficiente de reducere a poluării, conservare a resurselor naturale și educare a publicului, putem contribui la asigurarea utilizării durabile a apei și la protejarea ecosistemelor naturale.
Astăzi, ne reafirmăm angajamentul față de protejarea apelor pentru generațiile viitoare. Să rămânem concentrați în eforturile noastre de conservare și să acționăm cu hotărâre în fața provocărilor cu care ne confruntăm! Împreună, putem asigura un viitor durabil pentru apa noastră și pentru întreaga planetă!
Sunt un susținător fără rezerve și mă voi implica activ în promovarea eforturilor de protejare a resurselor de apă!”