->
Institutul Geologic al României participă la proiect sub egida Gărzii Naționale de Mediu
Numărul proiectului: 4/2022, Perioada 2022-2024
Finanțat de: Comisia Europeană
Pagina web: https://www.impel.eu/en/projects/water-and-land-remediation
Descriere
De-a lungul anilor am devenit tot mai conștienți de amenințarea reprezentată de managementul defectuos al solului, precum şi de degradarea calitativă și cantitativă a resurselor de apă. Această situație depinde în mare măsură de implementarea deficitară a legislației de mediu a Uniunii Europene din cauza: i) unui număr prea mare de structuri administrative diferite care funcționează într-un singur domeniu tematic; ii) necesității de a opera într-o linie strategică definită, stabilită prin directive-cadru; iii) datelor şi informațiilor insuficiente; iv) lipsei acțiunilor de diseminare şi sprijin tehnic.
Gestionarea siturilor contaminate este un proces care are o dinamică diferită în fiecare stat membru, acest lucru datorându-se parțial diferențelor de legislație care prezintă definiții diferite, de exemplu: „situri potențial contaminate”, „situri contaminate”, „situri remediate”. Din acest motiv, Comisia Europeană-JRC împreună cu rețeaua EEA-EIONET au lansat o inițiativă pentru a găsi definiții şi categorii de situri comune. În 2018 a fost efectuat un sondaj în statele membre care a dus la definirea a 6 categorii de situri. În acest moment este important a se stabili criteriile pentru alegerea practicii de management/ tehnologiei de remediere adecvate pentru fiecare dintre aceste categorii.
Obiective
Proiectul îşi propune:
Acordarea de sprijin tehnic / schimb de experiență necesar pentru a face progrese în faza de remediere a siturilor contaminate în Europa, permițând acelor state membre în care nu există o procedură aplicabilă să aibă o referință.
Diseminarea cunoștințelor, abilităților și bunelor practici prin elaborarea unor îndrumare tehnice şi prin inițierea unor acțiuni suport între țările partenere.
Implicarea principalelor rețele europene care se ocupă de siturile contaminate, cum ar fi COMMON FORUM, Eionet WG Contamination și NICOLE.
Rezultate
Proiectul vizează elaborarea unor rapoarte de îndrumare tehnică pentru 8 tehnologii de remediere a siturilor contaminate (traduse în limbile naționale), precum şi un raport final în care vor fi prezentate progresele făcute de țările partenere proiectului.
Raport 1: Oxidarea chimică in-situ (ISCO)
Raport 2: Extracția vaporilor din sol